fbpx

Със сериозна преднина САЩ са най-големият производител на петрол в света

През 2022 г. цените на петрола достигнаха седемгодишен връх от над 100 долара за барел, след цяла година на сътресения на енергийните пазари в резултат на руската инвазия в Украйна.

Петролните компании удвоиха печалбите си и икономиките на най-големите производители на петрол в света получиха сериозен тласък.

Използвайки данни от Статистическия преглед на световната енергетика от Енергийния институт, изданието Visual Capitalist показва и класира най-големите производители на петрол в света.

САЩ са най-големият производител на петрол в света от 2018 г. и продължават господството си през 2022 г., произвеждайки близо 18 милиона барела на ден (B/D). Това представлява близо една пета от световните доставки на петрол. Почти три четвърти от производството на петрол в страната е съсредоточено около пет щата: Тексас, Ню Мексико, Северна Дакота, Аляска и Колорадо.

След значителната преднина на Америка в производството на петрол, Саудитска Арабия (класирана на 2-ро място) е произвела 12 милиона B/D, което представлява около 13% от световното предлагане.

Русия е на трето място с 11 милиона B/D през 2022 г. Тези три най-големи производители на петрол, заедно с Канада (4-то място) и Ирак (5-то място), съставляват повече от половината от цялото световно предлагане на петрол.

Междувременно първите 10 производители на петрол, включително класираните от 6-то до 10-то място – Китай, ОАЕ, Иран, Бразилия и Кувейт – са източник на повече от 70% от световното производство на петрол.

Източник: Visual Capitalist

Изданието отбелязва, че всички 10 най-големи петролни гиганта са увеличили производството си между 2021–2022 г. и в резултат на това световното производство е нараснало с 4,2% на годишна база.

Основни петролни региони през 2022 г

Близкият изток представлява една трета от световното производство на петрол, а Северна Америка – почти друга една трета от производството. Общността на независимите държави – организация на страните от постсъветския съюз (CIS) – е друг голям регионален производител на петрол с 15% дял от световното производство.

Това, което е очевидно в данните обаче, е намаляващият дял на производството на петрол в Европа, който сега е 3% от световното предлагане. През последните 20 години производството на петрол в ЕС е намаляло с повече от 50% поради различни фактори, включително по-строги екологични разпоредби и преминаване към природен газ.

Източник: Visual Capitalist

Друга гледна точка към регионалното производство е чрез членовете на ОПЕК, които контролират около 35% от световния добив на петрол и около 70% от световните петролни резерви. Когато се вземе предвид групата от 10 страни износителки на петрол, с които ОПЕК има отношения, известна като ОПЕК+, делът на производството на петрол нараства до повече от половината от световното предлагане.

Голямото балансиране на петрола

Тъй като това е самата кръв на съвременната икономика, страните, които контролират значителни количества производство на петрол, извличат огромни политически и икономически ползи. Цели региони са с катапултиран просперитет, водени са войни за контрола върху ресурса.

В същото време продължаващите усилия за насочване към възобновяема енергия тласка много големи износители на петрол да диверсифицират икономиките си. Забележителен пример е Саудитска Арабия, чийто държавен инвестиционен фонд е инвестирал в компании като Uber и WeWork.

Светът обаче все още се нуждае от петрол, тъй като той осигурява почти една трета от световното търсене на енергия, заключават от Visual Capitalist .




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"