fbpx

Съмнения за ефективността на ценовия таван за руския петрол смъкнаха Brent до 2-седмично дъно

Цените на петрола паднаха, движейки се около двумесечно дъно, тъй като нивото на предложения от Г-7 таван на цената на руския петрол породи съмнения доколко ще ограничи предлагането, съобщава Ройтерс. По-голямото от очакваното нарастване на запасите от бензин в САЩ и разширяването на ковид ограниченията в Китай също добавиха натиск за намаляване на цените на суровия петрол.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 52 цента, или 0,6%, до $84,89 за барел, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 15 цента, или 0,2%, до $77,79.

И двата показателя регистрират спад с повече от 3% след новината, че планираната горна граница на цените на руския петрол може да бъде над текущото пазарно ниво. Г-7 разглежда опцията за таван на руския морски петрол от 65-70 долара за барел, информира служител на ЕС, въпреки че правителствата на съюза все още не са се споразумели за цената.

По-високият ценови таван може да направи привлекателно за Русия да продължи да продава петрола си, намалявайки риска от недостиг на доставки на световните петролни пазари. По-рано днес Кремъл заяви, че Русия не планира да доставя петрол и газ на страни, които подкрепят ограничението, но ще вземе окончателно решение, след като анализира цифрите.

Когато се вземе предвид, че текущата руска експортна цена е под предложената граница, таванът автоматично предполага непрекъснат руски износ“, изтъква анализаторът на PVM Oil Тамас Варга, цитиран от Ройтерс.

Някои индийски и китайски рафинерии плащат цени под предложената горна граница за руския суров петрол Urals, сочат търговци.

Цените на петрола също бяха под натиск, след като Администрацията за енергийна информация (EIA) заяви в сряда, че запасите от бензин и дестилат в САЩ са се увеличили значително миналата седмица. Запасите от суров петрол обаче намаляват с 3,7 милиона барела до 431,7 милиона барела през миналата седмица на фона на очакванията за спад от 1,1 милиона барела, сочи проучване на Ройтерс.

Китай отчете в сряда най-големия брой дневни случаи на COVID-19 от началото на пандемията преди близо три години. Местните власти затегнаха контрола, за да премахнат огнищата, което засили притесненията на инвеститорите относно икономиката и търсенето на гориво.

Междувременно Chevron Corp може скоро да спечели одобрението на САЩ за разширяване на операциите във Венецуела и възобновяване на търговията с петрола си, след като правителството на Венецуела и неговата опозиция подновят политическите преговори, информира запознати с въпроса.

Венецуелските партии и официални лица от САЩ настояват за провеждане на преговори в Мексико Сити този уикенд, посочват източниците на Ройтерс. Това ще бъдат първите подобни разговори от октомври 2021 г. и биха могли да проправят пътя за облекчаване на петролните санкции на САЩ срещу членката на ОПЕК Венецуела.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"