fbpx

САЩ се отказват от санкциите си срещу „Северен поток 2“

северен поток 2

Администрацията на президента Джо Байдън се готви да отмени санкциите срещу компанията, стояща зад газопровода „Северен поток 2“ и срещу нейния главен изпълнителен директор, съобщава Ройтерс Според агенцията Държавният департамент на САЩ ще представи своя доклад още днес.

От Държавния департамент са убедени, че Nord Stream 2 AG и главният изпълнителен директор Матиас Варниг, съюзник на руския президент Владимир Путин, са участвали в санкционирана дейност, но също така, че националните интереси на САЩ са да се откажат от санкциите.

Според източника на Ройтерс администрацията на Байдън смята, че е важно да изпрати сигнал за стратегическия си ангажимент за възстановяване на отношенията с Германия, които бяха силно разклатени при бившия президент Доналд Тръмп.

Това се случва в навечерието на срещата между американския държавен секретан Блинкен и руския външен министър Лавров.

От Кремъл лаконично и сдържано коментират съобщението, като говорителят на руския президент Дмитрий Песков обръща внимание, че те нямат официално потвърждение на тази информация.
Все пак Песков заявява, че подобни публикации сами по себе си са доста положителни. Във всички случаи е по-добре от това да четеш, че се готвят нови санкции, изтъква говорителят на Путин.

Припомняме, газопроводът е почти завършен, като остават да се положат малко над 100 километра тръби – 12 км. в германски териториални води, а останалата част в датските.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"