fbpx

САЩ утрояват износа на втечнен газ за Европа за сметка на Азия и Южна Америка

Когато президентът на САЩ Джо Байдън обеща на европейските лидери през март, че ще помогне за осигуряването на нови доставки на втечнен природен газ, за да компенсира недостига след нахлуването на Русия в Украйна, обещанието му беше посрещнато със скептицизъм.

В края на краищата индустрията за втечнен природен газ в САЩ вече достигна границите на износа си и световният пазар е доминиран от дългосрочни договори, които могат да диктуват къде ще отиде изнасяният газ за двадесет години.

Оказва се обаче, че обещанието на Байдън може да е било твърде скромно.

Съединените щати са на път да изпълнят мартенския ангажимент на Байдън за допълнителни 15 милиарда куб. метра втечнен природен газ за Европа тази година, сочи анализ на Ройтерс на данните за износа, събрани от Refinitiv, и да утроят обещаното.

Производител номер 1 на природен газ стана най-големият износител на втечнен природен газ в света през първата половина на 2022 г., съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA). Прочетете още

Скокът е добра новина за администрацията на Байдън, която се стреми да засили енергийните връзки с Европа като начин за борба с влиянието на Русия. Но като се има предвид ненаситното търсене на природен газ в света, този европейски внос идва за сметка на по-бедните нации като Пакистан и Индия, които могат да се сблъскат с енергиен дефицит или да бъдат подтикнати към нови сделки с Русия.

До юни тази година САЩ са изнесли около 57 милиарда кубически метра газ под формата на втечнен природен газ, като 39 милиарда кубически метра, или 68%, отиват за Европа, показват данните на Refinitiv. Това се сравнява с 34 милиарда кубически метра, или 35%, от износа на LNG, доставен за Европа за цялата 2021 г.

Това означава, че Съединените щати вече са изпратили повече газ за Европа през първите шест месеца на 2022 г., отколкото през всичките 12 месеца на 2021 г. Ако износът за Европа продължи със същото темпо през втората половина на 2022 г., общото увеличение спрямо 2021 г. ще бъде около 45 млрд. куб. м.

Темпът на износа обаче се забави през юни, след като пожар затвори Freeport LNG, който осигурява около 20% от обработката на LNG в САЩ. Пълноценното функциониране на компанията не се очаква да бъде възстановено до края на годината.

Друго предизвикателство може да бъде сезонът на ураганите в Атлантическия океан, коментират анализатори.

Неочакваната промяна се случва, защото изпращачите са готови да платят договорни неустойки за неизпълнение на доставки до страни като Пакистан и пренасочване на товарите към Европа, където високата цена покрива таксата и печалбата, казват още анализатори.

Тези, които по-рано твърдяха, че целта на Байдън е непостижима, сега казват, че индустрията, доминирана от компании като Cheniere Energy Inc и TotalEnergies, се е оказала много по-гъвкава, отколкото са очаквали.

Стана много по-гъвкав, отколкото повечето си мислеха, че може да бъде само преди три месеца“, изтъква Хенинг Глойщайн, директор по енергетиката и климата в Eurasia Group.

Но това означава спад на вноса на втечнен природен газ от САЩ в страни, които плащат по-малко. В Белгия например вносът на LNG в САЩ е нараснал с около 650%, докато износът на САЩ за Пакистан е намалял със 72%, показват данните.

Референтните цени на газа в Европа за 2022-ра са средно $34,06 за mmBtu в сравнение с $29,99 в Азия и $6,12 в Съединените щати.

Година по-рано средните цени са били 16,04 долара в Европа, 18,00 долара в Азия и 3,73 долара в Съединените щати, показват данните.

Товарите ще отидат там, където пазарът го изисква“, казва Ед Хирс, енергиен икономист в университета в Хюстън.

Февруарската инвазия на най-големия доставчик на газ в Европа доведе до рекорди на цените на енергията и накара ЕС да обещае да намали използването на руски газ с две трети тази година чрез увеличаване на вноса от други страни и стимулиране на възобновяемата енергия.

Въпреки неочакваното увеличение от страна на Съединените щати, ЕС все още се намира в несигурна позиция, насочвайки се към зимния сезон, а Русия продължава да заплашва да спре доставките на газ. ЕС призова страните членки да намалят потреблението на газ с 15% до март като спешна мярка.

Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също обявиха план за формиране на работна група за намаляване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива, включително газ.

Комисията е решена да гарантира, че ЕС ще може да получи около 50 милиарда кубически метра допълнителен американски LNG поне до 2030 г., а САЩ са на път да надвишат това количество тази година.

Но анализаторите предупреждават, че настоящата ситуация няма да продължи дълго, тъй като цените в Азия и Южна Америка се повишават, за да привлекат повече товари, а клиентите предприемат съдебни действия, за да изискват доставки по договори.

Наистина бруталната и сурова реалност е, че Европа ценообразува големи части от нововъзникващите пазари. В дългосрочен план това не е устойчиво и вече причинява недостиг на енергия в Южна Азия“, отбелязва Глойщайн.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"