fbpx

САЩ започват действия срещу криптоактивите на Хамас

Американски конгресмени, сред които и републиканци, и демократи, настояват администрацията на Байдън да предприеме бързи мерки срещу използването на криптовалути от Хамас и неговите филиали след смъртоносната атака на палестинската въоръжена група в Израел по-рано този месец, съобщава Ройтерс.

Писмо, изпратено до Министерството на финансите на САЩ и Белия дом от 105 законодатели, водени от сенаторите Елизабет Уорън, Роджър Маршал и конгресмена Шон Кастън, изразява „сериозна загриженост“, че Хамас и свързаната с него група Палестински ислямски джихад, използват цифрови активи за да финансират своите операции и избягват санкциите на САЩ.

Конгресът и тази администрация трябва да предприемат решителни действия за цялостно справяне с рисковете от незаконното финансиране на крипто, преди да могат да бъдат използвани за финансиране на друга трагедия“, се казва в писмото.

Администрацията на Байдън в сряда наложи санкции, насочени към прекъсване на финансирането на Хамас чрез „таен инвестиционен портфейл на Хамас“.

Ще продължим да предприемаме всички необходими стъпки, за да лишим терористите от Хамас от възможността да събират и използват средства за извършване на зверства и тероризиране на народа на Израел“, су посочва в изявление на министъра на финансите Джанет Йелън.

Още на 10 октомври израелската полиция заяви, че е замразила няколко крипто сметки, използвани за събиране на дарения за Хамас. Ройтерс припомня свое съобщение от май месец, че Израел е конфискувал около 190 сметки в крипто борсата Binance от 2021 г. насам, включително десетки, според които са били собственост на палестински фирми, свързани с Хамас.

Binance заяви по този повод, че борсата е „работила в тясно сътрудничество с международните органи за борба с тероризма“ по конфискациите.

От самото начало общността на криптовалутите рекламира цифровите активи като средства за анонимни транзакции, а редица федерални правоприлагащи действия за измами, пране на пари и предлагане на нерегистрирани монети поставиха индустрията в светлината на прожекторите, отбелязва Ройтерс.

Хамас използва глобална мрежа за финансиране, за да насочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски нации, включително чрез използване на криптовалути, изтъква още агенцията.

Израелските власти са иззели „десетки милиони долари“ в крипто от адреси, свързани с Хамас през последните години, според изследователите на блокчейн TRM Labs.

Законодателите искат администрацията на Байдън да предостави прогнози за стойността на криптоактивите, които остават в контролирани от Хамас портфейли, каква част от операциите на Хамас се финансират чрез крипто и всякаква информация, която има за участниците, улесняващи изпращането на крипто до и от Хамас и други въоръжени групи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"