fbpx

Голяма кибератака може да струва на света $3,5 трилиона, изчислява Lloyd’s

Голяма кибератака срещу платежна система за финансови услуги може да доведе до глобални загуби от 3,5 трилиона долара, като голяма част от тях не са покрити от застраховка, предупреждават от Lloyd’s of London, цитирани от Ройтерс.

Съединените щати биха претърпели загуби от 1,1 трилиона долара за период от пет години от подобна атака, която би причинила широко разпространени смущения в глобалния бизнес, сочи сценарий за системен риск, разработен от Lloyd’s и Центъра за изследване на риска в Кеймбридж.

Китай ще бъде изправен пред загуби от 470 милиарда долара, а Япония – 200 милиарда долара за същия период, посочва още Lloyd’s.

Глобалната взаимосвързаност на киберпространството прави твърде значителен риска за един сектор, за да се може да се справи сам и затова трябва да продължим да споделяме знания, опит и иновативни идеи в правителството, индустрията и застрахователния пазар, за да гарантираме, че изграждаме устойчивостта на обществото срещу потенциалния мащаб на този риск“, коментира председателят на Lloyd’s Брус Карнеги-Браун, цитиран от Ройтерс.

Киберзастраховането отбеляза над 9 милиарда долара брутни записани премии през 2022 г. и се прогнозира да нарасне до 13 до 25 милиарда долара до 2025 г., сочат още данните, изнесени от Lloyd’s. Загрижеността за цената на такава застраховка и дали тя ще осигури покритие в случай на война възпира някои потенциални клиенти, отбелязват брокери.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"