fbpx

ЕК предлага мерки срещу опасната употреба на граждански дронове

Европейската комисия разпространи предложение за дейности относно противодействието на заплахите, породени от незаконна и опасна употреба на дронове, предназначени за гражданска употреба. Комисията излага всеобхватна политика на ЕС за борба с дроновете, която има за цел да гарантира, че бързото технологично развитие и нарастващият брой на дроновете няма да доведат до неконтролирано увеличаване на заплахите в гражданското пространство.

От ЕК подчертават, че дроновете оформят бъдещето на европейската икономика и общество, особено в областта на транспорта, отбраната, търговията и услугите, като зконното използване на дронове е ключова част от пътя към двойния зелен и цифров преход.

В този контекст, бързо развиващи се способности на дроновете създават нарастващи рискове за сигурността чрез използването им за контрабанда и трафик на наркотици, подозрителни дронове са открити около критична инфраструктура, което показва потенциална злоупотреба с дронове за враждебно събиране на информация. Освен това, изтъква ЕК, незаконното използване на дронове може също да засегне личната безопасност и правото на неприкосновеност на личния живот на отделни членове на обществото, особено когато дронове се използват в жилищни райони.

Публикацията на ЕК очертава различни действия, свързани с изграждането на общността и обмена на информация между държавите-членки, както и ясни мерки, целящи да ги подкрепят с насоки, обучение, финансиране и оперативни процедури. Идентифицирани са шест ясни дейности за ефективно прилагане на политиката на ЕС за дронове:

  • Споделяне на добри практики и информация чрез рационализиране на работата на съществуващите инициативи и създаване на експертна група на Комисията за борба с дроновете.
  • Проучване на регулаторни мерки чрез идентифициране на регулаторни нужди и потенциал за хармонизиране на законите и процедурите в ЕС.
  • Подпомагане на държавите членки при избора от различни търговски кибер и некибер технологии за борба с дронове, налични на пазара, чрез предоставяне на съвети и насоки чрез например специалната експертна група за борба с дронове и работата на Съвместния изследователски център (JRC). ).
  • Предлагане на практически насоки и оперативна подкрепа на държавите членки чрез разширяване на съществуващото обучение за борба с дронове, например към частния сектор за сигурност и правоприлагащите органи.
  • Подсилване на научните изследвания и иновациите чрез налични бюджетни програми като Хоризонт Европа.
  • Увеличаване на подкрепата за финансиране чрез стартиране на поканата за предложения за решения за борба с дронове в рамките на тематичните работни програми на Фонда за вътрешна сигурност за 2026-2027 г.

Очертаните дейности ще обхванат периода до 2030 г. До 2027 г. ще има междинна инвентаризация, докато пълното преразглеждане на програмата на ЕС за борба с дроновете е планирано най-късно до 2030 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"