fbpx

Денков нарече „неоснователна версия“ твърденията на Радев за фалит на Булгартрансгаз

„Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит. Тази версия няма основания. Въведената преди няколко дни такса за внос и транзит на руски газ през България поражда задължение по отношение на „Газпром“, а не на държавите потребители на този газ или пък на „Булгартрансгаз“.

С тези думи премиерът акад. Николай Денков влезе в задочен спор с президента Радев, който по-рано днес заяви, че не одобрява наскоро въведената извънредна такса от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България. По думите му, това решение ще доведе до декапитализация на „Булгартрансгаз“ и неговия фалит. Президентъ обаче не обясни как според него ще се случи това.

От своя страна Денков коментира, че страната ни има ясни аргументи за таксата от 20 лв. за мегаватчас. „От една страна, ние защитаваме българския интерес – това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна, има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция между тръбния и втечнения газ, от което би спечелила цяла Европа“. Той обръща внимание на това, че в момента нищо не налага ползването на руски газ – има развитие на газопреносната мрежа и интерконектори.

От думите му става ясно, че документите за новата такса са изпратени на Европейската комисия, предстоят разговори с представителите на другите европейски държави. Има вероятност те да започнат още следващата седмица на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Това, което правим, го правим в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България“, посочва в заключение министър-председателят.

 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"