fbpx

За най-големите замърсяващи фирми намаляването на емисиите остава само пожелание

По-малко от една пета от най-големите замърсяващи компании в света има краткосрочни цели за намаляване на емисиите в съответствие с поддържането на повишаването на глобалната температура под 1,5 градуса по Целзий, изтъкват от група за натиск на инвеститорите, цитирана от Ройтерс.

Броят на компаниите, обещаващи да постигнат нетни нулеви емисии до 2050 г., скочи през последните години, но тези дългосрочни стремежи не са подкрепени от по-краткосрочни планове, включително за капиталови разходи, отбелязва Франсоа Хумберт, председател на управителния комитет на Climate Action 100+ (CA100+).

Хъмбърт, който също е мениджър по ангажиментите в Generali Investments, подчертава, че трябва да се премине от ангажименти към действия, което е много по-трудно.

Само 2% от компаниите планират постепенно да преустановят инвестициите си в активи с ненамаляващ въглерод до определена година, посочва CA100+, докато нито една от 32-те петролни и газови компании нагоре по веригата няма планове за капиталови разходи, съобразени с глобалния пакт за климата, договорен в Париж през 2015г.

Повече от 700 членове на CA100+ управляват активи на обща стойност 68 трилиона долара и се стремят да използват финансовата си тежест, за да накарат големите замърсители да намалят емисиите си и да разкрият повече подробности за своите усилия.

Последната годишна оценка на групата показваа, че като цяло само една четвърт от нейните фокусирани компании намаляват емисиите достатъчно бързо, за да се приведат в съответствие с пътеката и целта от 1,5C – въз основа на намаляване на интензивността на техните емисии през последните три години.

Освен по-краткосрочните цели и планирането на капиталови разходи, корпоративното лобиране срещу политиката в областта на климата също е значителен проблем, добавя групата в доклада си.

Използвайки данни от InfluenceMap, CA100+ посочва, че само 4% от компаниите напълно привеждат ангажимента си в политиката за климата с целите на Парижкото споразумение, докато само 31% са се ангажирали с лобиране в съответствие с Париж, въпреки че това е увеличение от 24% миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"