fbpx

Шест пъти годишен ръст на оборота на туроператорите и свързаните с пътувания

Индексът на оборота в дейността „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ е с близо шест пъти ръст през второто тримесечие на 2021 година спрямо същия период през 2020-та, сочат данните на НСИ. В сравнение с първото тримесечие на настоящата година ръстът е 18.6%.

Годишният ръст през второто тримесечие в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е 26.4%. Най-голям ръст е отчетен при „Воден транспорт“ – с 41.1%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ – с 37.5%. Намаление се наблюдава при „Въздушен транспорт“ – с 1.8%.

25.8 на сто годишен ръст има и в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“. Най-значителен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ – с 81.1%, и „Радио- и телевизионна дейност“ – с 38.1%.

Сериозно годишно увеличение е отчетено и в оборотите на „Рекламна дейност и проучване на пазари“ – с 53.0%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ – с 43.0%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"