fbpx

ВиК операторите в критична ситуация заради цените на тока

Ръководството на „Българския ВиК Холдинг” е алармирало депутатите за проблемите на ВиК операторите във връзка с рекордно повишените цени на електроенергията на свободния пазар.

Тази ситуация и критично високите разходи за електроенергия на ВиК операторите за месеците юли и август 2021 г. изчерпват рязко финансовите им резерви, са предупредили членовете на УС на дружеството по време на изслушването си пред временната парламентарна комисия по ревизията на управлението на ГЕРБ, оглавявана от Мая Манолова.

На днешното си заседание Комисията разглежда цената на промишления ток и в тази връзка са изслушани ръководството на Българската независима енергийна борса, представители на работодателските организации и синдикатите, БЕХ, ЕСО, НЕК, АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица-Изток” 2, „Български ВиК Холдинг”  и др.

От ВиК Холдинга са представили открито пред депутатите проблема. Сметките за електроенергия на ВиК операторите скачат между два и три пъти за месец юли, очакват се рекордно високи фактури и за август, е предупреждението ВиК Холдинга. Експертите припомнят, че ВиК операторите купуват електроенергия на свободния пазар, а цената на водата за крайните клиенти е регулирана.

Припомняме, прокуратурата и ДАНС в момента проверяват рекордните цени на тока в сегмента „Ден напред“, сезирани от работодателските организации. Бизнесът подозира саботиране на пазара на електричество и престъпно сдружаване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"