fbpx

Шест страни от Азия в световните топ 10 на най-привлекателни за инвестиции, от Европа – само Сърбия

Шест азиатски държави влизат в топ 10 на страните с най-силни перспективи за преки чуждестранни инвестиции за 2024 г. Сред тях две са от каспийския регион – Казахстан и Азербайджан, а класацията води Камбоджа. Единствената държава от Европа е западната ни съседка Сърбия, която е на девето място.

Това сочи ежегодното проучване на списъка за наблюдение на най-забележителните места за преки чуждестранни инвестиции – „FDI Standouts Watchlist“.

Проучването, проведено от „fDi“, оценява макроикономическите показатели и траекториите на ПЧИ за 50-те най-големи дестинации за ПЧИ в света. Използват данни от Международния валутен фонд (МВФ) и мониторинга за трансгранични инвестиции на „Financial Times“ (FT), наречен „fDi Markets“. Целта на този комплексен анализ е да идентифицира страни, които започват новата година със силни макроикономически показатели и впечатляващи темпове на растеж на ПЧИ.

От fDi коментират, че геополитиката, технологичният срив и енергийният преход са в основата на корпоративната експанзия и глобализацията. Високите нива на дълг, инфлацията и по-високите лихвени проценти натежават върху наличността на финансиране и бизнес моделите. Потребителите са изправени пред натиск върху разходите за живот по целия свят. А конфликтите, включително в Украйна, Близкия изток, Централна Азия и Субсахарска Африка, създават човешко страдание, риск и несигурност.

Препоръките към инвеститорите са да следят тези 10 пазара през 2024 г. и възможностите, които те могат да предложат, предвид силното скорошно представяне на ПЧИ и очаквания икономически растеж през новата година.

Икономическо възстановяване на Камбоджа

С прогнозиран растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 6,1% през 2024 г. спрямо 5,6% през 2023 г., МВФ очаква Камбоджа да бъде най-бързо развиващата се икономика в Югоизточна Азия през следващата година, като инфлацията ще бъде задържана на 3% през 2023 г. и през 2023 г. 2024. Структурните и цикличните фактори са допринесли за икономическото представяне на страната.

Страната е засилила търговските си отношения чрез споразумения за свободна търговия с Китай и Южна Корея, като и двете влязоха в сила през 2022 г. Освен това е член на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, Регионалното всеобхватно икономическо партньорство и има преференциален достъп до пазара на ЕС, въпреки че през 2020 година е частично оттеглена от блока поради опасения за човешките.

В същото време икономиката на Югоизточна Азия се възползва от възстановяването на туризма, откакто Китай започна да премахва ограниченията си за пътуване, свързани с Covid, по-рано през 2023 г. Според данни на Световната организация по туризъм към ООН пристигащите туристи са се увеличили осем пъти през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предходната година, въпреки че остават с 31% по-ниски в сравнение с първото тримесечие на 2019 г.

Възстановяването на ПЧИ следва подобна траектория. Изчезналите през 2021 г., ПЧИ на зелено са се възстановили, достигайки 2 милиарда долара, разпределени в 20 проекта през първите девет месеца на 2023 г., според данни на fDi Markets. Китай представлява повече от две трети от капиталовите разходи на страната за ПЧИ на зелено от 2021 г. насам, като китайските компании са активни навсякъде – от изграждането и експлоатацията на нова скоростна магистрала за 1,35 милиарда долара до производствени проекти за гуми и слънчеви панели.

Явно присъствието на Сърбия не е случайно, тъй като в периода 2021-2023 година ръстът на индекса на капиталовите разходи с произход ПЧИ е над 218% (водещата държава Камбоджа е с 393%). Проектите, осъществявани посредство ПЧИ в Сърбия имат ръст на индекса от 28,6% (в Камбоджа – 109%).

Колкото до Азербайджан, trend.az, цитиран от blacksea-caspia, посочва прогнозата на МВФ за 2,5% ръст на БВП за 2024 година. Ръстът на капиталовите разходи е 413%, а на проектите, финансирани с ПЧИ – 116%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"