fbpx

Скъпият и недостатъчен газ връща въглищата в играта

След силен растеж през първата половина на 2021 г. (13% ръст на годишна база), европейското търсене на газ е спаднало с близо 5% през третото тримесечие на фона на растящите цени, което е довело до преминаване от газ към въглища в енергетиката.

Това се посочва в тримесечния доклад за газовите пазари на Международната агенция по енергетика. МАЕ коментира, че се очаква производството на електроенергия чрез използването на газ да намалее на фона на силното разширяване на възобновяемите енергийни източници, докато високите цени на синьото гориво продължават да оказват проблем върху неговата конкурентоспособност спрямо въглищната енергия.

Отбелязва се все пак, че въпреки рекордно високи цени на газа, европейското търсене на е останало устойчиво през четвъртото тримесечие на 2021 година, като първоначалните данни сочат, че потреблението на газ е останало на едно ниво спрямо миналата година. За цялата 2021 г. европейското потребление на газ се е увеличило с приблизително 5,5% (или 30 милиарда м3)

Търсенето на газ за производство на електроенергия се е увеличило с близо 5% на годишна база, макар че показва специфични регионални различия. В Северозападна Европа рекордно високите цени на газа са подкрепили преход на газ към въглища, като електроцентралите, работещи с въглища, увеличават производството си с 20% на годишна база, сочи още доклада.

Отчита се, че влиянието на метеорологичните условия се засилва от изключително затегнатата пазарна ситуация в Европа, което води до екстремни нива на волатилност на цените на газа. Меките температури, заедно с по-високи доставки на втечнен природен газ, са забавили европейските цени в началото на 2022 г., но всяка нова прогноза за по-студено време или по-ниски доставки бързо води до повишаване на цените.

Докладът на МАЕ отбелязва, че несигурността по отношение на цените и предлагането остава висока към началото на януари, като по-голямата част от отоплителния сезон все още предстои. Метеопрогнозите вероятно ще останат основният двигател както на цените, така и на волатилността през следващите седмици, въпреки че има и други физически, търговски и геополитически фактори.

Изтъква се, че изключително високите цени на газа – и в допълнение на електроенергията – са навредили на потребителите, комуналните услуги и търговците на едро и вероятно ще имат трайно отрицателно въздействие и след сегашното сезонно напрежение.

Настоящата пазарна ситуация е категорично напомняне за страните-консуматори на газ, за важността от въвеждането и актуализирането на техните инструменти за сигурност на доставките, включително политики за защита на потребителите и за оптимизиране на използването на газовата инфраструктура, особено за съхранение, коментират още от МАЕ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"