fbpx

Сключен е договорът за електронно събиране на пътни такси

След като се постигне оперативна съвместимост с електронната система за таксуване, да започне събирането на пътни такси за изминато разстояние чрез бордови устройства и GPS тракери.

Това гласи договор, сключен между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД, който е част от втория етап от Общите условия за електронно събиране на пътни такси. С него се дава зелена светлина за стартиране на процедура по доказване на оперативна съвместимост.

Дружеството „Тол България“ е регистрирано като национален доставчик на услуги на 1 октомври 2020 г., но в продължение на близо три години процедурата не е била достигнала до етап подписване на договор.

След подписването на договора ще може да се пристъпи към интеграционния процес. „Тол България“ ЕООД ще трябва да премине успешно серия от тестове в срок до една година, след което договорът ще влезе в сила в областта на техническото опериране и дружеството ще може да предоставя услуги на шофьорите.

До момента с два национални доставчици на услуги – „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД и „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД, е постигната оперативна фаза и дружествата предлагат продажбата на пътни такси – е-винетка и тол.

Предстои още „Иком“ ООД да предостави актуален план за опериране и да се пристъпи към подписване на договор. Дружеството е регистрирано като национален доставчик на услуги преди 4 години – на 9 август 2019 г. На етап подготовка за подписването на договор е и „НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС“ ЕООД, регистриран като национален доставчик на услуги на 31 януари 2023 г.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"