fbpx

Стабилни месечни показатели в строителство, промишленост и търговия на дребно

промишленост
  • През август 2023 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“ се повишава с 0.3% спрямо предходния месец, а на годишна база данните на НСИ показват намаление от 0.5% на строителната продукция.
  • Индексът на промишленото производство нараства с 1.3% спрямо предходния месец юли, но регистрира 9,7% спад на годишна база.
  • През август оборотът по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ запазва нивото от предходния месец, без изменение е и спрямо август 2022 г.

При промишлеността увеличението спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост – с 5.5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.6%, и в преработващата промишленост – с 1.5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 48.0%, производството на химични продукти – с 15.4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 11.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10.0%.

Намаление е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 6.8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 4.7%, производството на мебели – с 4.2%.

На годишна база основен принос в спада производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – спад с 40.7%, в добивната промишленост – с 12.1%, и при преработващата промишленост – с 1.9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 29.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 24.8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 20.5%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и oборудване – с 24.3%, производството на превозни средства, без автомобили – с 21.2%.

В търговията на дребно най-сериозно нарастване на оборота спрямо година по-рано има при хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 5.6%). Понижение е регистрирано при търговията на дребно с нехранителни стоки, като тук по-съществен спад е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 8.2%. Ръст е регистриран само в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 9.9%.

Понижението на индекса на строителната продукция на годишна база се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство с регистрирано намаление от 3.6%, докато при сградното строителство се наблюдава увеличение с 1.9%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"