fbpx

Строежът на газовата връзка с Гърция очаква пореден транш от еврокредита

Азербайджан продължава да следи с интерес строежа на интерконектора „Гърция – България” (IGB) – ICGB JSC, по който след завършването му ще тръгнат доставките на азерски газ към България.

В тази връзка агенция Trend.az съобщава, цитирана от Blacksea-caspia, че ICGB очаква през настоящто тримесечие третия транш(35 млн. евро) от кредита, отпуснат от Европейската инвестиционна банка (EIB).

До средата на 2021 година, в рамките на утвърдения кредит от EIB, са получени 60 милиона евро. Първият утвърден транш в размер от 30 милиона евро е отпуснат през месец август 2020 година, а вторият (също 30 милиона евро) – през януари 2021 година.

Отправено е запитване за получаване на средствата по третия транш в рамките на Европейската енергийна програма за възстановяване (EEPR) и към средата на месец ноември 2021 година се очаква отпускането на 16,5 милиона евро.

В момента се провежда одит на техническите и финансовите отчети. Одитът за първия одобрен транш в рамките на EEPR вече е извършен от Европейската комисия”, заявяват от компанията.

Дебитът на газопровода е три милиарда кубически метра годишно с възможности да бъде повишен до пет милиарда кубически метра годишно. За половината от пропускателната способност на интерконектора вече са направени заявки. Подписан е договор за доставката на един милиард кубически метра природен газ от „Шах Дениз ІІ” въз основа на дългосрочен договор с „Булгаргаз”.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"