fbpx

Неуспех на субсидирането на чартърните полети с туристи

Пълен неуспех търпи една от мерките на кабинета, част от антикризисния пакет, свързан с причиненото от коронавирусната пандемия.

Изданието TravelNews.bg съобщава, цитирано от „Сега“, че провал търпи решението за субсидиране на чартърни полети, целящо да се напълнят курортите ни с чужденци и да се спаси летния сезон.

Cyбcидията от €35 cе oтпycĸа зa вcяĸa зaeтa ceдaлĸa в чартърен полет, извършен в периода 14 май – 31 декември, ĸaтo caмoлeтът трябва да е голям – с капацитет от поне 100 мecтa. Помощта е достъпна не само за български фирми, но и за тypoпepaтopи от цял свят, стига да ползват услугите на авиокомпания, която е част от ЕС или от Eвpoпeйcĸoтo иĸoнoмичecĸo пpocтpaнcтвo.

Но интересът към тази помощ се оказва, меко казано, слаб, съобщава TravelNews.bg по информация на Министерството на туризма.

Към 10 септември подадените от туроператори заявки за подкрепа са едва девет, като никой от кандидатите още не е взел субсидията, тъй като подадените заявления, както и необходимите придружаващи документи са в процес на оценка.

На страницата на Министерство на туризма предстои да се оповестява ежемесечно информация за броя на пътниците, пристигнали в България, за които туроператори са поискали държавна субсидия.

Според „Сега“ скромният интерес е обясним, тъй като мярката, за която настояваше целият туристически бизнес у нас, стартира с огромно закъснение – бе одобрена в края на юли, при положение че се отнася за периода 14 май – 31 декември.

Уточнява се, че принос за забавянето има и Европейската комисия, която трябваше да даде одобрението си за тази държавна помощ, а депутатите трябваше да приемат съответните законови промени. Всичко това се случи в края на юли.

Припомня се, че предишният ресорен министър Николина Ангелкова не е успяла да стартира схемата. Това стори приемникът на поста Марияна Николова, но в същото време светът отново тръгна към затягане на мерките срещу COVID-19 и международните пътувания съвсем затихнаха, а България се оказа сред опасните дестинации заради бума на заразени.

Явно 55-те милиона лева, отделени от правителството за тази мярка, с цел стимулиране на поне 400 000 задгранични туристи, ще останат почти неизползвани.

Надеждите са тя да помогне поне през зимните месеци за привличане на чужденци в ски курортите, коментират още от „Сега“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"