fbpx

Таксите за чадър и шезлонг на плажа ще зависят от добрата воля на концесионера

През идващия летен сезон таксите за чадър и шезлонг на плажа няма да бъдат ограничени. Това става ясно от проект за промени в Закона за Черноморското крайбрежие, пуснат за обсъждане от Министерството на туризма, цитиран от „Сега“.

Предвижда се концесионерите сами да решават дали им е изгодно да намалят цените и с колко, като при занижени цени, държавата ще опрости част от концесионната такса за сезона. А пък ако фирмата реши изобщо на не таксува летовниците на плажа, ще бъде освободена от таксата към държавата. 

Според друга промяна, лансирана в проекта, стопаните на пясъчната ивица ще могат да разположат заведения на до 4% от площта на плажа.

„Сега“ припомнят, че и миналата година държавата „антикризисно“ разреши на пясъка, предназначен за събиране на тен, да се правят барчета и ресторанчета, в които да се продават кафе, бира, коктейли, цаца, мелби и т.н. 
Идеята беше фирмите, които обгрижват плажовете, да могат да си избият с приходите от заведенията разходите по поддръжката, евентуалното сваляне на таксите за чадъри и шезлонги и спада в посетителите, вероятен заради пандемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"