fbpx

Кабинетът освободи концесионера на летище „София“ от такси за 10 години

Очаквано, с изменение на концесионния договор, правителството освободи концесионера на летище „София“ от плащане на концесионни такси за срок от 10 години. Натрупаната сума, която ще бъде около половин милиард лева, ще е дължима в последните десет години от 35-годишния договор, или след 25 години.

Транспортният министър Желязков изтъкна редица аргументи в подкрепа на това решение. По думите му, няма никакво основание да се твърди, че изменението ощетява държавата.

Той изтъкна още, че в момента авиационният сектор е изключително силно и тежко засегнат от пандемията. „Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, заяви Желязков и добави, че само за първите два месеца на тази година загубите заради силно намалелия трафик и силно намалелия пътникопоток при постоянни разходи на летището са в размер на 11 милиона лева. „Всички държави членки на ЕС предприеха необходимите възможни мерки, за да подпомогнат своите авиационни индустрии“, припомни транспортният министър.

Министърът информира, че с днешното решение се приема също, че ще бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения.

Желязков изтъква също така, че още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева, които са предвидени в приходната част на бюджета.

Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм. Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това, обърна се министърът задочно към БСП и новите партии в бъдещия парламент, които са против настоящото решение на правителството.

Вчера дори, лидерът на БСП Корнелия Нинова призова лидерите на новите партии – Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова, след започване работата на 45-тия парламент да наложат мораториум върху някои бъдещи решения на настоящия кабинет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"