fbpx

Уолстрийт се подготвя за „разрушителна ситуация“

Докато преговорите за повишаване на тавана на дълга на правителството на САЩ от 31,4 трилиона долара отиват към края си, банките на Уолстрийт и мениджърите се подготвят за последиците от потенциален фалит, информира Ройтерс.

Финансовата индустрия се е подготвяла за подобна криза и преди, последно през септември 2021 г. Но този път сравнително кратката времева рамка за постигане на компромис изнерви банкерите, заявява високопоставен представител на индустрията, цитиран от агенцията.

Остават по-малко от две седмици до 1 юни, когато Министерството на финансите предупреди, че федералното правителство може да не е в състояние да плати всичките си дългове – краен срок, който министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън потвърди и тези дни.

Изпълнителният директор на Citigroup (C.N) Джейн Фрейзър коментира, че този дебат за тавана на дълга е „по-притеснителен“ от предишните. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & CO Джейми Даймън отбелязва, че банката свиква седмични срещи относно последиците.

Държавните облигации на САЩ са в основата на глобалната финансова система, така че е трудно да се преценят напълно щетите, които би причинило неизпълнението на задълженията, но ръководителите очакват огромна нестабилност на пазарите на акции, дълг и други. Способността да се търгува в и извън позициите на Министерството на финансите на вторичния пазар би била сериозно нарушена.

Ръководителите на Уолстрийт, които са съветвали дълговите операции на Министерството на финансите, предупреждават, че дисфункцията на пазара на държавните облигации бързо ще се разпространи към пазарите на деривати, ипотечни и стокови пазари, тъй като инвеститорите ще поставят под въпрос валидността на държавните облигации, широко използвани като средство за обезпечаване на сделки и заеми. Финансовите институции могат да поискат от контрагентите да заменят облигациите, засегнати от пропуснати плащания, казаха анализатори.

Дори кратко нарушение на лимита на дълга може да доведе до скок на лихвените проценти, спад в цените на акциите и нарушаване на споразуменията в документацията за заема и споразуменията за ливъридж.

Междувременно банки, брокери и платформи за търговия се подготвят за прекъсване на пазара на държавни облигации, както и за по-широка волатилност.

Това, изтъкват от Ройтерс, обикновено включва планиране на това как ще се обработват плащанията по ценни книжа на Министерството на финансите; как биха реагирали критичните пазари на финансиране; осигуряване на достатъчна технология, капацитет на персонала и парични средства за справяне с високи обеми на търговия; и проверка на потенциалното въздействие върху договорите с клиенти.

Големите инвеститори в облигации предупреждават, че поддържането на високи нива на ликвидност е важно, за да се издържи на потенциални резки промени в цените на активите и за да се избегне необходимостта от продажба в най-лошия възможен момент.

Какви сценарии се разглеждат?

Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари (SIFMA), водеща индустриална група, разполага с наръчник, в който подробно се описва как заинтересованите страни на пазара на държавните облигации – Федералната банка на Ню Йорк, Корпорацията за клиринг с фиксиран доход (FICC), клирингови банки и дилъри на държавни облигации – биха комуникирали преди и по време на дните на потенциални пропуснати плащания на финансовото ведомство.

SIFMA разглежда няколко сценария. По-вероятно е Министерството на финансите да спечели време за изплащане на притежателите на облигации, като обяви преди плащането, че ще прехвърли тези ценни книжа с падеж, като ги удължава ден по ден. Това ще позволи на пазара да продължи да функционира, но вероятно няма да се натрупат лихви за забавеното плащане.

В най-разрушителния сценарий Министерството на финансите не успява да изплати главницата и не удължава падежа. Неизплатените облигации вече не могат да се търгуват и повече няма да могат да се прехвърлят в услугата за ценни книжа на Fedwire, която се използва за държане, прехвърляне и сетълмент на държавни облигации.

Всеки сценарий вероятно ще доведе до значителни оперативни проблеми и ще изисква ежедневни корекции на ръка в процесите на търговия и сетълмент.

Трудно е, защото това е безпрецедентно, но всичко, което се опитваме да направим, е да сме сигурни, че разработваме план с нашите членове, за да им помогнем да се ориентират в това, което би било разрушителна ситуация“, казва Роб Туми, управляващ директор на SIFMA и асоцииран главен съветник за капиталовите пазари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"