fbpx

В САЩ рекордна инфлация от времето на Рейгън

графика, ръст, китайска икономика

Увеличението на потребителските цени (основен инструмент за измерване на инфлацията) в САЩ достигна 6,8% през ноември спрямо ноември 2020 г., след като октомври беше 6,2%. Като изключим енергията и храните, инфлацията се задържа в разумни граници (4,9%). Данните бяха публикувани в петък от Министарството на труда, съобщава Capital.fr.

Инфлацията предизвика сериозни притеснения сред потребителите в САЩ, предвид и проблемите с доставките, породени от Ковид-19, цените на енергията и храните. Индексът на потребителските цени достигна рекордни равнища на годишна база, като това е най-високият му ръст от 1982 г. Новината е твърде лоша за президента Байдън, който обяви през миналия месец като „абсолютен приоритет“ обръщане на кривата на инфлацията.

Както и миналия месец, най-голям е делът на енергийния сектор, цените в който се повишиха с 33,3% на годишна база и на храните – 27%. Още преди публикуването на данните Джо Байдън посочи, че цените остават високи и през ноември. Но той побърза да умаловажи факта, като подчерта, че това не отразява „действителността към днешна дата“, извеждайки на преден план намаляването на цените на енергията през последните седмици. Тази тенденция се наблюдава след обработването на данните за ноември.

Освен това те „не отразяват очакванията за спад на някои цени през следващите седмици и месеци, като например на автомобилния пазар“, допълни той. Спрямо миналия месец се наблюдава леко забавяне в темпа на нарастване на цените през ноември: +0,8% срещу +0,9% през октомври. Но покачването е по-голямо от предвижданията на анализаторите (+0,6%), което е знак за устойчива инфлация.

Данните са обработени преди появата на варианта Омикрон на Ковид-19, който представлява нова заплаха за американската и световната икономика.

Някои икономисти прогнозират изостряне на логистичните проблеми, свързани с появата на нови огнища на заразата в света, което може да увеличи инфлационния натиск.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"