fbpx

В САЩ все по-притеснени от ефекта на доминото след краха на SVBank

Редица мениджъри и инвеститори във финансовата индустрия изразяват все по-голяма загриженост, че колапсът на Silicon Valley Bank може да има ефект на доминото върху други регионални банки в САЩ, ако регулаторите не намерят купувач още тези дни, който да защити незастрахованите депозити, съобщава Ройтерс.

Агенцията припомня, че фокусираният върху стартиращи фирми кредитор SVB Financial Group стана най-голямата банка, фалирала след финансовата криза от 2008 г., разтърсвайки в петък пазарите и оставяйки блокирани милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която беше назначена за синдик, се опитва да намери друга банка, която да се слее с Silicon Valley Bank, информират запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс.

Висши мениджъри от финансовите среди коментират, че подобна сделка би била значителна за всяка банка и вероятно ще изисква от регулаторите да дадат специални гаранции и да направят други отстъпки за всеки купувач.

С активи от 209 милиарда долара кредиторът, базиран в Санта Клара, Калифорния, бе 16-ата по големина банка в САЩ, което прави списъка с потенциални купувачи, които биха могли да сключат сделка още тези дни, сравнително кратък.

Федералният резерв на САЩ и FDIC обмислят създаването на фонд, който би позволил на регулаторите да подкрепят повече депозити в банки, изпаднали в затруднение, съобщава Bloomberg, цитиран от агенцията.

Регулаторите са обсъдили идеята в разговори с банкови ръководители с надеждата подобна мярка да успокои вложителите и да помогне да се овладее паниката. Въпреки това е ясно дали регулаторите ще имат политическа подкрепа, за да хвърлят спасителен пояс на банката, която обслужваше стартиращи фирми и инвеститори от Силициевата долина, пише Ройтерс.

Белият дом съобщи в събота, че президентът Джо Байдън е разговарял с губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм за банката и усилията за справяне със ситуацията. „Всички работят с FDIC, за да стабилизират ситуацията възможно най-бързо“, заявява Нюсъм.

Някои анализатори и големи инвеститори предупредиха, че без решение до понеделник други банки могат да бъдат подложени на натиск, ако хората се тревожат за своите депозити. „Добрата новина е, че е малко вероятно фалит в стил SVB да обхване големите банки“, изтъкват от фирмата за рискови и финансови консултации Kroll.

Въпреки това, малките обществени банки могат да се сблъскат с проблеми и рискът е „много по-висок, ако незастрахованите вложители на SVB не бъдат оздравени и трябва да ограничат своите депозити“, добави Крол.

Припомня се, че Silicon Valley Bank има необичайно високо ниво на депозити, които не са покрити от гаранциите на FDIC и са ограничени до 250 000 долара.

Мениджърът на хедж фонд, милиардерът Бил Акман, туитна, че липсата на защита на всички вложители може да доведе до изтегляне на незастраховани депозити и от други институции. „Тези тегления ще източат ликвидност от общностни, регионални и други банки и ще започнат унищожаването на тези важни институции“, предупреждава Акман.

Кайл Бас, основател и главен инвестиционен директор на Hayman Capital Management, коментира пред Reuters, че Фед трябва да „уреди брак“ за SVB до неделя вечерта, преди отварянето на пазарите в Азия. „И те трябва да уверят вложителите, че ще им бъдат изплатени изцяло депозитите поради това сливане и ще възстановят стабилността в банковата система“, добави той.

Регионалните и по-малките банкови акции бяха силно засегнати в петък, информира още Ройтерс. Индексът на регионалните банки S&P 500 се понижи с 4,3%, което доведе загубата му за седмицата до 18%, най-лошата седмица от 2009 г. насам.

Signature Bank спадна с около 23%, докато базираната в Сан Франциско First Republic Bank падна с 15%. Western Alliance Bancorp се срина с 21%, а PacWest Bancorp падна с 38%, след като тези акции бяха спрени няколко пъти поради волатилност. Charles Schwab Corp се срина с над 11%.

Някои банки биха могли да потърсят превантивно набиране на капитал, за да укрепят балансите си или да се опитат да сключат сделки сами, отбелязват мениджъри от бранша, цитирани от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"