fbpx

Въпреки протеста на бизнеса, НС реши да има видеонабюдение в данъчните складове за горива и алкохол

В данъчните складове за горива и алкохол да има видеонаблюдение, реши окончателно Народното събрание, съобщи БНР.

Разпоредбата е част от пакета промени в данъчните закони, които съпътстват проектобюджета за 2020 г.

Видеокамерите трябва да бъдат монтирани на всички места, през които транспортни средства влизат в обектите или ги напускат. Те трябва да са поставени така, че да има възможност за разпознаване на регистрационните номера.

Складовете, самостоятелно и за своя сметка, трябва да осигуряват интернет достъп на митническите органи до автоматизираните системи за отчетност в случаите, когато ще се получават и използват в обекта горива, или на чиято територия са разположени дестилационни съоръжения за производство на етилов алкохол.

Промените са въпреки острите протести на бизнеса. В своя декларация Българската стопанска камара възразява категорично и за пореден път срещу внасяне на значими промени в данъчните регулации между първо и второ гласуване на проектите на закони с цел елиминиране на изразените аргументи и позиции на заинтересовани страни и техните представителни организации, и задълбочения дебат в съответната ресорна парламентарна комисия.

Според БСК гласуваният проект има редица нередности, сред които

  • едностранно тълкуване на необходимостта и значението на проекта единствено с оглед нуждите на държавната администрация, без да се отчитат значителното неблагоприятно въздействие върху заинтересованите лица;
  • липса на достатъчно ефективно предварително обсъждане със заинтересованите лица и с обществото, като цяло, вкл. отказ от провеждане на предварителни срещи на експертно равнище с компетентните институции;
  • липса на солидна фактическа и документална аргументация, подкрепена с конкретни данни, както и на предвидимост на резултатите от предлаганите промени.

Значителна част от предвидените промени въвеждат недопустимо високи технически изисквания и разходи по изпълнението, каквито не се прилагат от конкурентни производители, регистрирани в държави-членки на ЕС или трети страни, вкл. такива, с които ЕС има сключени търговски споразумения (Турция, Украйна и мн. др.).

Подчертава се, че кръгът на задължените лица е изключително широк, като обхваща индустриални потребители на широк клас енергийни продукти, използвани при производството на растителни масла, козметична и фармацевтичната промишленост, бои и лакове, нанасяне на покрития върху дърво и метал, печатарска индустрия, каучукови изделия и мн. др. Тези предприятия използват широка гама летливи органични съединения, класифицирани като енергийни продукти с двойно предназначение, за производствено-технологични нужди, като органични разтворители, екстрахиращи агенти и др.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"