fbpx

Всяка седмица през декември плащат на земеделски производители

Всяка седмица до 20 декември ще има плащания към земеделските производители.

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на дискусия в рамките на церемония по връчване на наградите „Агробизнесмен на България“ за 2019 г.

В началото на декември ще бъдат изплатени средствата по всички схеми за обвързана подкрепа на животновъди.  След това предстоят директните плащания на площ, а през третата седмица ще приключат плащанията за необлагодетелстваните райони – НР 1 и НР 2.

През следващата година ще бъдат отворени приеми по 11 мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) на стойност 52,5 млн. евро.

Танева съобщи, че е изпратена шестата нотификация на Програмата, а на страницата на МЗХГ е публикуван индикативния график за следващата година.

„С това приключват приемите по настоящата Програма и тя ще продължи в частта одобрение, договориране и разплащане на проектите“, каза още министърът.

Заради необходимостите на сектор „Плодове и зеленчуци“ догодина ще бъде отворен прием по държавна помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна продукция.

Десислава Танева връчи приза „Агробизнесмен на България” за 2019  г. на Станчо Станчев. Дружеството обработва 14 000 декара в землищата на селата Медово и Долно ново село, община Братя Даскалови. Там се отглеждат пшеница и слънчоглед, маслодайна роза, лавандула, череши, сини сливи и праскови. През 2017-2018 г. в село Медово е изградена модерна дестилерия за преработка на етерично-маслени суровини.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"