fbpx

Създават държавен фонд за борба с градушките

Компенсационен фонд за борба с градушките по унгарски образец ще бъде създаден у нас през следващата година. Новата структура ще бъде в рамките на Разплащателната агенция, съобщи в Троян заместник- министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева.

Тя обясни, че миналия месец е имало среща с унгарски специалисти, които са изградили компенсационен фонд. В него участват земеделски производители и държавата.

След като бъде създадена подобна структура и у нас, държавата ще може да кандидатства по мярка от селската програма за управление на риска.

Само една трета от страната е покрита с ракетни площадки и се опазва от природни бедствия. С парите в новия фонд ще може да се защитава до 90 процента от обработваемата земя.

В момента се правят разчети и се изготвя нормативната база.

На днешния форум на производителите на малини и ягоди в Троян стана ясно, че основният проблем е зачестилите градушки, които унищожават до 100% от продукцията им, съобщи БГНЕС.

Според земеделските стопани промените в климата са довели до зачестяване на силните градушки през последните години.

През пролетта природни бедствия в районите на Летница, Лозница и Попово нанесоха големи вреди на ягодите. Унищожени бяха напълно насажденията, сподели Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"