fbpx

Нови 3 фонда за дялови инвестиции с 85 млн. лв. отварят от 2020 г.

Още 3 фонда за дялови инвестиции с размер на публичните средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК) с около 85 млн. лв. ще заработят от догодина.

Допълнително ще се обяви финансов инструмент за енергийна ефективност и иновации за общо 140 млн. лв. Също така ще бъде обявен и инструмент за микрокредитиране в размер на 30 млн. лв.

Това съобщи зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на откриването на “Sofia international money exhibition” под мотото „Финансовите инструменти като реална възможност за развитието на малките и средни предприятия.

Форумът е организиран от Българската търговско-промишлена палата и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Финансовите инструменти имат редица предимства в сравнение с безвъзмездната помощ, която е традиционният начин за предоставяне на средства от бюджета на ЕС.

В момента по ОПИК чрез „Фонд на фондовете“ са отворени три финансови инструмента за дялови инвестиции, предназначени за подпомагане на малките и средни предприятия.

Публичните средства от програмата са приблизително 112 млн. лв. и са предназначени за ранен и начален етап от развитието на фирмите.

Досега са подкрепени 2 302 малки и средни предприятия от ОПИК.

До края на настоящия програмен период по програмата предстои да се обявят още две процедури: „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ и „Дигитализация на малки и средни предприятия“.

Друга възможност за финансиране е Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014-2020 (ОП ИМСП) с помощта на Европейски инвестиционен фонд. По програмата са подкрепени 3 893 микро, малки и средни предприятия и са предоставени 4 481 транзакции към тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"