fbpx

ЕС ще внася повече говеждо месо от САЩ

Депутатите от Европейския парламент одобриха увеличаване на вноса на говеждо месо от САЩ.

Гласуването беше придружено и от резолюция, в която се призовава да се премахнат американските тарифи за европейската стомана и алуминий и да бъде оттеглена заплахата на Тръмп да повиши тарифите за вноса на автомобилите от ЕС, съобщи Агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Споразумението за американското говеждото месо ще разреши спор, който датира от 1981 година, когато ЕС забрани използването на хормони на растежа в месото в блока, включително и за внос на такова месо.

В крайна сметка ЕС и Съединените щати сключиха през 2009 година споразумение за предоставяне на квота за внос на месо без хормони, която към момента е 45 000 тона.

Съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО) обаче, подобна квота също така трябваше да бъде предоставена и на доставчици на месо извън САЩ.

Износителите от Австралия и Уругвай, а наскоро и Аржентина решиха да продадат техните квоти, което доведе до рязко намаляване на квотния дял на САЩ от близо 100% до 30%.

Съгласно преработената сделка между ЕС и САЩ, с която другите страни трябваше да се съгласят, американските фермери ще получат първоначалната квота от 18 500 тона, като тя ще нарасне до 35 000 тона след седем години.

Европейските депутати призоваха Вашингтон да работи с Брюксел, за да намери решение на дългогодишния спор относно субсидиите за производителите на самолети, който доведе до насрещни дела в Световната търговска организация на компаниите „Еърбъс“ (Airbus) и „Боинг“ (Boeing).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"