fbpx

Първите пенсии от фонд през есента на 2021 г.

През есента на 2021 година първите жени, осигуряващи се от универсални пенсионни фондове, родени след 31 декември 1959 година, ще придобият право на пенсия.

Това съобщи социалният министър Бисер Петков, който представи на дискусия със синдикати и експерти разработен проект за изплащането от универсалните пенсионни фондове, предаде БГНЕС.

Според министъра обсъжданите промени в законодателството засягат интересите на над 3,7 млн. осигурени лица.

Работна група е направила предложенията, които нямат законодателен характер. Групата е създадена, защото действащото законодателство не е пълно и има пропуски и противоречиви моменти, свързани с изплащането на средства от пенсионните фондове. Прилагането му в настоящия вид би създало проблем, смята министърът.

Работната група е разработила пенсионни продукти, които са универсални за всички държави-членки в ЕС – пожизнена пенсия за старост и разсрочено плащане на натрупаните средства от индивидуалната партида.

Ако средствата в партидата не стигат за отпускане на пожизнена пенсия за старост от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, лицето има право да избере в какъв срок и в какъв размер ще получава натрупаните средства.

Пенсионните фондове ще са задължени да дават всеки път информация за натрупаните средства по партидата на осигуряваното лице.

В законодателството са залегнали и регламенти кой има право да получава парите от пенсионните фондове след смъртта на титуляра.

Според Бисер Петков хора, които са се осигурявали редовно за 20-годишен период с доход над средния ще имат право на пожизнена пенсия от фонд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"