fbpx

Край на вечния длъжник, 10 години е погасителната давност

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите. Те са внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Физическо лице, което не може да плаща задълженията си, има право да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от тях след изтичане на определен период от време.

По време на 10-годишният срок кредиторите могат да предприемат действия да съберат вземанията си.

След приключване на този срок кредиторите няма да имат право на претенция да искат събиране на вземането и така се слага точка на така наречените „вечен длъжник“.

В момента страната ни единствената в ЕС не предлага никаква защита за длъжника, има над 600 000 дългогодишни производства и става дума за стотици хиляди съдби, аргументираха се вносителите на проекта.

„Много от хората, които са в това положение, предпочетоха да емигрират от България, за да могат да получават някакви сносни доходи зад граница, където съдия-изпълнителите не ги преследват и смятам наистина, че ще бъде една глътка въздух за десетки хиляди хора в България“, коментира депутатът Искрен Веселинов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"