fbpx

Г-20 се договориха да преструктурират дълга на бедните държави

Финансовите министри на Г-20 са договорили по-голяма помощ от настоящото временно замразяване на задълженията, което ще бъде удължено до 30 юни 2021 г.

Страните от Г-20 договориха за пръв път в историята обща рамка за преструктуриране на държавния дълг на по-бедните държави, които бяха ударени от коронавирусната криза, съобщиха Ройтерс и БНР.

Основните кредитори, включително Китай, ще се очаква да следват общите насоки, договорени от Г-20, които определят как даден дълг, считан за неустойчив, може да бъде намален или разсрочен.

Неправителствени групи заявиха, че споразумението е трябвало да отиде и по-далеч, като включи държави със средни доходи и принуди частните инвеститори също да приемат анулиране на притежавания от тях дълг.

Кризата с коронавируса изостри проблемите на най-бедните страни, 50% от които вече се намират или рискува да изпаднат в дългово бедствие. Така например Замбия е на ръба да стане първата държава, която да изпадне във фалит в еврата на Covid-19.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви през миналата седмица, че само африканските държави са изправени пред финансов недостиг от 345 млрд. долара до 2023 г., за да се справят с пандемията и нейното негативно икономическо въздействие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"