fbpx

Страшно е, ако новият дълг отиде само за социални искания, смята финансист

Ще бъде страшно, ако с новия външен дълг от около 5 млрд. лева правителството започне да задоволяват само социални искания, да се повишават заплати на всички, които в този момент решат, че е удачно да се протестира.

Тази позиция изрази доц. д-р Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН, преподавател в Катедра „Финанси“ на УНСС пред БНР.

Той директно подчерта, че е притеснен да не се купува политическо време с тези пари.

Публичният дълг на страната е около 20 на сто от брутния вътрешен продукт. Според Маастрихтския критерий таванът е 60%. Действително България по обем на дълга спрямо БВП е на едно от най-ниските съотношения в Европа.

Може да стане притеснително, ако дългът тръгне бързо да нараства, смята Виктор Йоцов.

Той припомни, че допреди няколко седмици само говорехме за „мазнинките“ в бюджета, за един фискален резерв от порядъка на 10 милиарда, което означава два пъти повече, отколкото неговия санитарен минимум.

Към края на август бюджетът е почти балансиран и в същото време взимаме още 5 милиарда заем. При положение, че планираният дефицит е около 3 милиарда и нещо, при положение, че имаме и фискален резерв, продължи Йоцов.

Според него очевидно не става въпрос за финансиране на бюджетен дефицит, нито за рефинансиране на стари задължения, които са си дългосрочни и нямат никаква нужда от това. Очевидно става въпрос за някакви социални разходи, обобщи финансистът.

„Далеч съм от мисълта, че не трябва да се взима дълг. Напротив. Когато пазарът е благоприятен, когато имаме нужда от някакви инвестиции, имаме нужда да възстановяваме икономиката, дългът е най-доброто, ако не и единственото решение“, отбеляза Виктор Йоцов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"