fbpx

Полюсни икономически прогнози за възстановяването на САЩ

След една година САЩ може да излязат от икономическата дупка, в която са попаднали по време на пандемията. В същото време растежът може значително да надмине предишната тенденция и БВП като цяло ще се възстанови.

При друг сценарий страната може да се затрудни да закърпи останалата дупка в БВП на стойност 2 трилиона долара, растежът е щсе задържа на ниски нива, здравната криза щи продължи, безработицата ще стане хронична.

Играта на отгатване, в която се превърнаха прогнозите за американската икономика, създаде огромни вариации в очакванията. Икономистите се опитват да преценят траекторията на пандемията и способността на Конгреса да прави компромиси по отношение на разходите, пише в анализ на Ройтерс.

Проблемът се усложнява от факта, че всяко възстановяване на БВП може да не повлияе веднага на пазара на труда, в резултат на което милиони безработни американци изобщо няма да го усетят.

От 90-те години на миналия век работните места се възстановяват от рецесията много по-бавно от БВП, тъй като компаниите чакат пълно възстановяване на търсенето преди да наемат служители.

С милиони безработни в уязвими индустрии като туризма, хотелиерството, търговията този път може да отнеме още повече време на хората да си намерят нова работа.

Днес броят на работните места е около 11 милиона зад нивото от февруари.

Въпреки това, повече от 10 милиона ръст на работните места през последните четири месеца изненада много служители. Равнището на безработица от 8,4% към август вече е под средните очаквания на Фед за 9,3% в края на годината.

През юни прогнозите на представители на централната банка за спада в БВП бяха в голям диапазон. Някои прогнозираха 10% свиване на БВП през 2020 г., докато други само 4.2%.

Оценките за равнището на безработица в края на годината към юни варират от 7% до 14%, показвайки разлика, няколко пъти по-голяма от прогнозите по време на последната рецесия и непосредствено след това.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"