fbpx

Концесията на летище „София“ е подписана, до 10 години ще има нов терминал

Официално е подписан договорът за предоставяне на летище „София“ на концесия.

Процедурата бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании

Инвестициите на концесионера ще бъдат не по-малко от 608 милиона евро за срок от 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на Летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда, съобщиха от пресцентъра на МС.

„Днешното подписване на концесията на летище София е показателно за това, че нашите европейски партньори са добре дошли в България“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на подписването на договора.

 „С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред. Надявам се, че летище София ще продължи да работи като едно от най-добрите в региона“, подчерта премиерът.

„Концесионната процедура е началото, а не краят на дългия път, който предстои оттук нататък. Вярваме, че летище София наистина в лицето на „Соф кънект“ ще намери най-доброто, което е възможно в настоящия момент. Уменията на мениджърите ще убедят българското общество, че публично-частното партньорство е добрият начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти“, заяви транспортният министър Росен Желязков.

„Летище София ще бъде по-иновативно и с по-голям шанс за развитие. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България“, заяви представителят на консорциум „Соф кънект“ Тиери До.

Първоначалното концесионно възнаграждение е 550 млн. лева. Концесионерът ще заплаща годишно концесионно възнаграждение в размер на по-голямата от двете суми: 24 542 010,30 евро  и сумата, определена чрез прилагане на 32 % спрямо общите приходи от концесията за съответната година.

До 10-тата година от началото на концесията ще бъде изграден  нов Терминал 3 на Летище София. Предвиден е и нов Карго терминал.

.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"