fbpx

„Зелената сделка“ ще засегне 150 000 работни места у нас, смята синдикалист

ток, електроенергия , тец марица изток 2

„Зелената сделка“ може да засегне до 150 000 работни места в енергийния ни сектор, каза вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Около 12 000 души са пряко заетите само в „Мини Марица Изток“.

Манолов смята, че хората трябва да бъдат преквалифицирани в такива професии, по които да има търсене на работна сила. Трябва да се създаде нов високотехнологичен поминък на тази територия и хората да бъдат привлечени към него.

Синдикалистът се включи в дискусионен форум „Справедлив енергиен преход и оценка на влиянието на Зеления пакт върху икономиката на България“, организиран от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“, предаде БТА.

Страната ни трябва да се възползва ефективно не само от средствата на Фонда за справедлив преход, които за нас се очертава да са около 1,2 млрд. евро, а и да представи национален план за възстановяване и устойчивост, в който се определя програмата за реформи и инвестиции, каза вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

Според синдиката разработването на национален план за възстановяване и устойчивост трябва да се направи сред широк обществен диалог.

В момента успяхме да получим не само 29 милиарда евро от ЕС, а и да запазим милиард и 400 милиона евро, които влизат във фонд „Сигурност на електроенергийната система, съобщи Жечо Станков, заместник -министър на енергетиката.

Тези милиард и двеста милиона евро ще бъдат ползвани при ясно дефинирано условие от ЕК – изготвяне на териториални планове.

Целта е 28-те региона в България да имат достъп до тези средства. В някои ще се работи по енергийна ефективност, в други – ще се изградят индустриални зони, някъде ще се подменят машини и оборудване, ще се преквалифицират хората.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"