fbpx

Германският министър на транспорта предлага повсеместна пътна такса

Германският министър на транспорта Андреас Шеер смята да положи основите за въвеждането на пътна такса, която ще се прилага за почти всички превозни средства по пътищата на Германия и Европа.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ, който трябва да бъде обсъден по време на германското европредседателство.

След осем години почти всички превозни средства, включително камиони, микробуси и автомобили, ще трябва да плащат пътни такси според проектодиректива на ЕС.

„Що се отнася до държавите-членки на ЕС, които вече са въвели система за пътни такси, в техния случай пътната такса и ползването ще трябва да се прилагат за всички превозни средства, с изключение на междуградските и градските автобуси“, се казва в документа, който може да бъде одобрен от германските министерства в сряда.

Въпреки това правителствените служители казаха пред Ройтерс, че някои министерства искат да замразят проекта, въпреки че пътните такси, базирани на разстояние, се разглеждат широко като мярка за защита на климата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"