fbpx

Властта поиска спиране на банковите трансакции към Пеевски, Божков и другите от „Магнитски“

Прекратяване на банковите трансакции към санкционираните от САЩ лица по глобалния закон „Магнитски“, поиска премиерът Стефан Янев. В този списък са бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков.

„Необходимо е да се се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация като тази“, коментира Янев преди началото на Съвета по сигурността, свикан от него в МС, пише „Сега“.

Премирът изтъкна още, че към момента няма нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на наложени санкции от друга държава. Той изрази надежда следващият парламент да запълни този вакуум“.

По думите му изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

На заседанието на Съвета присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и други ръководители с право на достъп до класифицирана информация.

Според премиера Стефан Янев „корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата системи на България„. „Структури от системата за национална сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите за политически неутралитет, са действали пристрастно. Корупционната среда не просто разрушава нашия международен авторитет, а подкопава устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална„, смята още Янев.

Той коментира създадената в петък постоянна работна група, наложена от факта, че липсва приложима нормативна уредба и работещ парламент, който да приеме такава, с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни.

Вече е създаден първоначален списък от компании, свързани със санкционираните по „Магнитски“, който ще се актуализира непрекъснато.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"