fbpx

Xiaomi пусна първия си електромобил с амбиции да влезе в световния топ 5

Китайският производител на смартфони Xiaomi поаза първото си електрическо превозно средство и незабавно обяви, че се стреми да стане един от петте най-големи автомобилни производители в света, информира Ройтерс.

Седанът, наречен SU7, е дългоочакван модел, който се трябва да извлече максимума от своята споделена операционна система с популярните телефони на компанията.

Но SU7 прави своя дебют в момент, когато най-големият автомобилен пазар в света се бори с пренасищане на капацитета и забавяне на търсенето, които разпалиха жестока ценова война.

Това обаче не попречи на главния изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун да очертае големи амбиции, които включват създаването на „автомобил мечта, сравним с Porsche и Tesla“. „Като работим усилено през следващите 15 до 20 години, ние ще станем един от 5-те най-големи автомобилни производители в света, стремейки се да издигнем цялостната автомобилна индустрия в Китай“, заявява Лей, цитиран от Ройтерс.

Подобно на няколко други технологични фирми, Xiaomi се стреми да диверсифицира отвъд основния си бизнес към електромобили – план, маркиран за първи път през 2021 г. Компанията обеща да инвестира 10 милиарда долара в автомобили за десетилетие и е един от малкото нови играчи на китайския пазар на електромобили, тъй като властите не са склонни да добавят към пренасищането с доставки.

На събитието за представяне на SU7 в Пекин Лей изтъква, че възможностите за автономно шофиране на автомобилите Xiaomi ще бъдат основен приоритет за индустрията. Автомобилите с марка Xiaomi ще се произвеждат от звено на държавния автомобилен производител BAIC Group във фабрика в Пекин с годишен капацитет от 200 000 автомобила.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"