fbpx

Прогнозират стабилност на руските петролни доставки през 2024-та

Добивът на петрол в Русия, третият по големина производител в света след Съединените щати и Саудитска Арабия, се очаква да остане стабилен или дори да се увеличи през следващата година, тъй като Москва до голяма степен е преодоляла западните санкции, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс.

Правителството в Москва информира, че руският добив на нефт и газов кондензат се очаква да спадне до 527 милиона метрични тона (10,54 милиона барела на ден) тази година от 535 милиона тона през 2022 г., тъй като Москва е ограничила доставките в съответствие със споразумението си с групата ОПЕК+.

Според проучването Русия може да произведе между 515 милиона тона и 530-538 милиона тона петрол през следващата година, докато износът ще остане като цяло непроменен – 250 милиона тона.

Не очакваме големи промени в руския добив спрямо настоящите нива. Увеличаването на глобалното търсене вероятно ще бъде компенсирано от повишаване на добива от САЩ, Венецуела, Иран и други, поддържайки квотите на ОПЕК+ до голяма степен стабилни“, отбелязва пред Ройтерс Роналд Смит, анализатор в брокерската компания BCS World of Investments, каза.

Русия опроверга прогнозите за сериозни спадове в доставките на петрол, включително на Международната агенция по енергетика (IEA), която през март 2022 г. заяви, че е възможно пазарите да загубят три милиона барела на ден руски суров петрол.

Русия обаче успя да пренасочи целия си износ на суров петрол, засегнат от западните санкции, към определените от нея „приятелски“ страни, предимно Китай и Индия. Според вицепремиера Александър Новак, почти целият износ на петрол от Русия тази година е бил изпратен за тези две държави.

Съгласно споразумението си ОПЕК+ Русия ограничава добива си на суров петрол с 500 000 барела на ден до края на 2024 г. и отделно се ангажира да намали износа на петрол и горива със същата сума през първото тримесечие.

За 2024 г. се предвижда руското производство да остане стабилно спрямо предходната година, средно 10,6 милиона барела на ден“, заявява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в последния си месечен преглед.

В допълнение към разрастването на проекти от няколко петролни находища, ще има стартиращи компании от Роснефт, Руснефт, Лукойл, Газпром, Нефтиса и TenderResurs. Очаква се обаче общото допълнително производство да бъде компенсирано от спадове в зрелите находища„, уточнява ОПЕК.

Анализаторите в същото време цитират няколко основни риска за руския добив на петрол, включително падащи цени на петрола, всяко затягане на международните санкции и възможно разширяване на ограниченията за доставки от ОПЕК+.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"