fbpx

Не се очаква скок на цените на бензина

Ако няма значителни сътресения на световните пазари, не се очаква да има скок на цената на бензина догодина. През октомври и ноември дори имаше намаление на цените, надеждата ни е този тренд да се запази и през следващата година. Това коментира в интервю за БТА министърът на икономиката Богдан Богданов.

В тази връзка той припомня, че през последните месеци е разработен план и график във връзка с отпадането на дерогацията за руски петрол. Ние продължаваме разговори с европейските ни партньори, както по отношение на контрола на износа на нефтените продукти, защото България няма как сама да се справи с този процес, така и по отношение на бъдещите доставки на суровини за рафинерията, отбелязва министърът.

По думите му освен вече заявеното от „Лукойл“ в медиите намерение да разговаря с потенциален купувач, подобно официализирано намерение не е било изпратено до правителството. В същото време икономическият министър не отрича за потенциален интерес към рафинерията.

По темата за инвестициите в страната ни Богданов споделя, че в началото на идващата година се очаква да бъде осъществена мащабна инвестиция за над 600 млн. евро от областта на производството на критични компоненти за автомобилната индустрия. Към момента западноевропейският инвеститор, който има няколко производствени локации в Европа и опит в България, обмисля с държавата две възможности да ситуира производството си: в Северна България – около Русе, или в района на Стара Загора.

Богданов изтъкваа, че това е един от основните трендове в Европа и е свързан с развитието на електрическите автономни автомобили, а България се позиционира в този сектор, с тенденцията, според „Аутомотив Клъстер България“, през следващата година приносът му в националната икономика да е между 10 и 12 на сто от БВП.

Икономическият министър отчита отиващата си 2023 г. като успешна за България на фона на случващото се в Европа и с оглед на навлизането на икономиките на Германия и Австрия в рецесия и отбелязва, че за тази година брутният ни вътрешен продукт бележи ръст от близо 2 на сто, а преките чуждестранни инвестиции само за първите десет месеца на година отбелязват рекорд и достигат 3,4 млрд. евро, което е с близо 54 на сто повече спрямо същия период на 2022 г.

Сред факторите за тази положителна тенденция икономическият министър открои нарастващото доверие на инвеститорите към бизнес климата в страната и подобряването на усещането им за предвидимост на действията на държавата.

По отношение на чуждестранните инвестиции през тази година министър Богданов отчита сред позитивните аспекти факта, че значителна част от печалбите на инвеститорите се реинвестират в държавата, което по думите му е ясен показател на възвръщащото се доверие към България. Министърът Богданов отбеляза, че реинвестираната печалба за периода януари-октомври 2023 г. е близо 2,8 млрд. евро, като посочи, че спрямо същия период на 2022 г. това е ръст от около 1,4 млрд. евро. Новите инвестиции в България са основно в преработващата промишленост, значителен е ръстът на индустриалните инвестиции в Стара Загора, Русе, Шумен, Пловдив и др. – основно на западноевропейски компании – австрийски, германски и др.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"