fbpx

Януари 2022-ра започват тестове за свързване на Търговския ни регистър с BRIS

Министерството на правосъдието е предприело спешни мерки – изготвена е техническа спецификация, проведени са процедури и е сключен договор, който вече се изпълнява, с предмет „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“.

Това са съобщили от ведомството, цитирани от „Дневник“, по повод съобщението от Европейската комисия за започнала наказателна процедура срещу България за неизъпълнение на задължението да предостави информацията от Търговския регистър в европейската Система за взаимно свързване на търговските регистри с BRIS.

Става ясно, че новото ръководство на Агенцията по вписвания е изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера и той ще бъде готов до края на тази година. От януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри. При успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата, съобщават от министерството.

Както ЕК, така и правосъдното министерство припомня, че още през юни 2017 година България е трябвало да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС (BRIS), както изисква директивата относно дружественото право.

Припомня се, че малко след встъпването в длъжност на служебния министър Янаки Стоилов министерството обяви, че започва незабавно работа по този проблем. През юни 2021 г. министърът е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"