fbpx

Национализирането на лотариите мина на първо четене

народно събрание

Промените в Закона за хазарта минаха на първо чете в пленарна зала. Припомняме, те са внесени от Валери Симеонов и целта им е лотарийните игри в България да могат да се организират единствено от държавата.

Законът бе приет със 116 гласа „за“, двама „против“ и 68 „въздържал се“. По него дебатираха единствено представители на левицата и на партията на Симеонов начело с него, пише Клуб Z. От ГЕРБ запазиха мълчание, но преди седмица премиерът Борисов и финансовият министър Горанов подкрепиха текстовете на коалиционния си партньор. От ДПС също не се изказваха, но позицията на партията, заявена по-рано, е, че ще запазят неутралитет по темата. 

Дебатите в парламента се проведоха, докато полиция и прокуратура проверяваха офисите на бизнесмена Васил Божков – мажоритарен собственик на „Национална лотария“. В същото време, по информация на „Свободна Европа“ и БНР, са задържани председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев, както и ръководителят на контрола в комисията Тони Николов.

През последните дни проверки показаха, че години наред частните лотарии са били таксувани по формула, ощетила бюджета с над 200 млн. лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"