fbpx

Застрашена ли е от саботаж газовата връзка с Гърция?

Енергийният експерт и бивш наш посланик в Москва Илиан Василев постави в друг контекст случилото се тези дни с тръбите на газопроводите Северен поток 1 и 2.

В Туитър Василев написа: „Предупреждавам службите ни, че след случилото се със Северен поток 1 и 2, и особено след като Газпром спря доставките на природен газ за България, преносната ни инфраструктура, включително новият интерконектор Гърция-България, са с повишен риск да бъдат атакувани. Думата е саботаж“.

Припомняме, газовата връзка с Гърция получи акт 16 вчера и от 1 октомври влиза в експлоатация. По нея страната ни първоначално ще получава целия обем от договорените количества азерски газ, като с времето те могат да бъдат увеличени.

В същото време, през последните няколко дни, бяха установени редица пробойни в тръбите от Северен поток 1 и 2, газопроводи, които в момента са запълнени с газ, но не функционтират. Първият – със спрени от Русия доставки, докато лицензирането на Северен поток 2 бе стопирано от Германия в началото на войната в Украйна. Според редица разузнавателни служби в Европа и САЩ става въпрос за саботаж и умишлено повреждане на инфраструктурата, която по редица мнения няма да може да бъде възстановена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"