fbpx

Жилищата в София поскъпнаха с 5 %, търси се ново строителство

строителство, имоти, софия, поскъпване

Голям процент от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство. Затова почти 100 % от проектите се продават преди да получат разрешение за ползване. Около 1/3 от купувачите разчитат на банково финансиране, показват данните на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Цените на имотите в София са се увеличили с 5 % на годишна база. Средната работна заплата в столицата спрямо второто тримесечие на 2018 е нараснала с почти 14%.

Купувачите отдават все по-голямо внимание на сервизните помещения, особено тези с лесен достъп в самото жилище. Близо 80 % от клиентите имат изискване за място за съхранение на вещите, както и мокро помещение, когато търсят нов дом.

Клиентите се интересуват все повече и от общите части на сградата – имат желание да разгледат някоя от вече построените сгради на инвеститора, за да са наясно какво биха могли да очакват за своя бъдещ нов дом.

За първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли в бюджета на Столична община приблизително 7.8 млн. лева от такси за разрешения за строеж на сгради. Издадените визи за жилища са с общо 788 214 кв. метра разгърната застроена площ.

„Нашата дейност е пряко свързана с подобряване на жизнения стандарт на хората чрез изграждането на достъпни и качествени жилища. А всеки път, когато властта говори за гражданите, сякаш забравя, че ние и нашите служители също сме граждани“, коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

От Асоциацията настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, като една от най-съществени и належащи стъпки за облекчаване на административната тежест. Дигитализирането на целия процес ще доведе до повишаване на ефективността на обществото и ограничаване на напрежението в бранша, категорични са експертите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"