fbpx

„Газпром“ готови да заобиколят Дания със „Северен поток – 2“

gazprom, северен поток 2, north stream

„Газпром“ ще построи „Северен поток – 2“, заобикаляйки Дания в случай, че тя откаже да съгласува маршрута на газопровода.
Тоза заявява, цитиран от ТАСС, председателят на Съвета на директорите на „Газпром“ Виктор Зубков.

По думите му, строителите на практика са достигнали териториалните води на икономическата зона на Дания и газопроводът е готов на 83 %.

Дания трябва да разбере, че няма обективни причини да не се съгласи с преминаването. Още повече, че онзи ден те са разрешили на същото място да мине газопровода, който тръгва от Норвегия за Полша

Работата е в това, изтъква Зубков, че ако те откажат, ние ще заобиколим икономическата зона на Дания. Ще бъде по-дълго и по-скъпо, но това е газ за страните от Европа и ситуацията е странна, заявява още Виктор Зубков.

В същото време руският президент Владимир Путин подчерта, че газопроводът „Северен поток – 2“ има изключително търговски характер, като отсъстват всякакви политически мотиви.
Путин говори в рамките на форума Руска енергетическа седмица, изтъквайки, цитиран от „Новости“, че руската страна осигурява стабилни, безпроблемни и непрекъснати доставки на газ в европейско направление.

Припомняме, Nord Stream 2 е в своята финална фаза. Бъдещият газопровод има обем от 55 млрд. куб. метра годишно и е разположен от руското крайбрежие, през Балтийско море до Германия. Трасето минава през изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Стойността му е € 9,5 млрд.

Целта на Nord Stream 2 е да се заобиколят транзитните страни Беларус, Украйна, Полша и други източноевропейски прибалтийски държави.

Партньори на „Газпром“, които съфинансират 50 % от проекта са германските компании Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"