fbpx

Златото все по-близо до рекордната си цена от 2011-та

На фона на ново глобално политическо напрежение и тревоги за икономическия растеж златото достигна нива до 1900 долара за тройунция, приближавайки се все повече до абсолютния си връх отпреди девет години, пише „Инвестор“.

Сред основните причини за поскъпването на благородния метал са продължаващата коронавирусна пандемия, която все още блокира възстановяването на икономиката и подновеното противопоставяне между Пекин и Вашингтон.

Според изданието златото също така се радва на подкрепа и от комбинацията от ниски или отрицателни лихви, по-евтиния долар и очакванията за ускорение на инфлацията заради отпусканата ликвидност от централните банки.

Статистиката показва, че спот цената на златото поскъпва с близо 0,4% до 1894,22 долара за тройунция към 15:30 ч. българско време. Тя достигна 1898,34 в четвъртък – 23 юли, приближавайки се до рекордните 1921,17 долара, достигнати през септември 2011 г.

Цената на фючърсите върху златото от своя страна е 1892,25 долара за тройунция, което представлява ръст от 0,12%. Благородният метал е напът да отбележи седма поредна седмица на ръстове в стойността – най-дългата поредица от 2011 г. насам.

Очаква се възходящото движение на златото да продължи и през 2021 г. заради нестабилността на долара на фона на геополитическите рискове в среда на ниски за по-дълго лихвени проценти, смята Ейли Онг, анализатор на Bloomberg Intelligence, цитиран от „Инвестор“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"