fbpx

Ограниченията в световната търговия са обезпокоителни, сочи доклад на СТО

търговско салдо

Значителен дял от световната търговия продължава да бъде повлиян от нови и натрупани ограничителни мерки за внос, което предизвиква безпокойство в момент, когато икономиките ще се нуждаят от търговия, за да се възстановят от последиците от кризата COVID-19.

Това пише в доклад на Световната търговска организация (СТО), публикуван в петък.

В същото време се премахват някои ограничения за износ за хирургически маски, лекарства и медицинско оборудване в ранните етапи на пандемията, се казва още в доклада.

„Въпреки че пълното въздействие на пандемията все още не е отразено изцяло в търговската статистика, се очаква то да бъде много съществено“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азеведо, представяйки доклада пред 164-те държави-членки на организацията.

През юни прогнозите на СТО за второто тримесечие на 2020 г. показват спад в световната търговия от около 18% на годишна база.

Докладът отбелязва, че между средата на октомври 2019 г. и средата на май 2020 г. са приложени 56 нови търговски ограничителни мерки, които не са свързани с пандемията – главно увеличение на тарифите, забрани за внос, мита за износ и по-строги митнически процедури за износ.

Новите ограничения за внос обхващаха търгувани стоки на стойност около 423,1 милиарда щатски долара, което е третата най-висока стойност от октомври 2012 г.

Прогнозите на СТО показват, че кумулативното търговско покритие на ограничителните мерки за внос, прилагани от 2009 г. и все още в сила, възлиза на 1,7 трилиона долара или 8,7 на сто от световния внос. Тази цифра непрекъснато нараства от 2009 г., както в стойностно изражение, така и като процент от световния внос.

Дори търговските ограничения да останат широко разпространени, в доклада се откриват и доказателства за това, че членовете на СТО се насочват към политики за улесняване на търговията в сектори през разглеждания период, като са приложени 51 нови мерки за улесняване на търговията, които не са свързани с COVID-19.

Търговското покритие на мерките за улесняване на вноса, които не са свързани с COVID-19, беше оценено на 739,4 милиарда щатски долара, което е значително по-голямо от 544,7 милиарда щатски долара, отчетено в предишния доклад.

Докладът показва, че до средата на май 2020 г. членовете на СТО са приложили 256 търговски мерки, свързани с пандемията COVID-19. Около 28 на сто от тях бяха отменени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"