fbpx

Напрежение в Карабах, заради незаконна експлоатация на природни ресурси

Продължава незаконната експлоатация и разграбване на азербайджанските природни ресурси в региона Карабах в Азербайджан, където понастоящем са разположени миротворците на Руската федерация, съобщава посолството на Азербайджан у нас, цитирано от Blacksea-caspia.

Посочва се, че фактите за незаконната експлоатация на минерали, метали, дървесина, питейна вода и други водни ресурси са отразени в докладите и резолюциите, приети от ОССЕ, Програмата за развитие на ООН (ПРООН), Програмата за околна среда (ПОСООН) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Междувременно тези дейности, извършвани без адекватен екологичен надзор, са довели до опустошителни екологични последици, като обезлесяване, ерозия на земята, помътняване на реките, а също и химическо замърсяване на водата, почвата, флората и фауната.

От информацията става ясно, че на 3 декември служители от Министерството на икономиката и Министерството на екологията на Азербайджан, както и представители на групи за екологичен мониторинг, са се срещнали с командването на руския мироопазващ контингент, за да извършат предварителна оценка на находищата на полезни изкопаеми, незаконно експлоатирани от арменци в азербайджанските територии, намиращи се под наблюдение на руските миротворци. Преговорите са довели до споразумение за осигуряване на наблюдение на място от азербайджански експерти в златните находища на Гъзълбулаг и медно-молибденовите находища на Демирли.

На 10 декември обаче предварително договореното посещение е възпрепятствано от местни арменци и руски миротворци, предизвикало законен протест на пътя Шуша-Лачин от страна на представители на азербайджанското гражданско общество и еколози, чието искане е да се спре незаконната експлоатация на природни ресурси и произтичащият от това екологичен терор.

Незаконната експлоатация на природни ресурси и тежкото екологично въздействие не са хипотетични за азербайджанското общество. Нанесени са реални въздействия върху околната среда като обезлесяване и ерозия на почвата, замърсяване със суспендирани седименти (помътняване) на реките и химическо замърсяване на водата, почвата, флората и фауната, се посочва още в информацията.

Изтъква се липсата на адекватно разбиране на настоящата ситуация на място. Насърчаването на диалога между азербайджанските власти и местните етнически арменци остава жизненоважно. Провеждането и поддържането на такъв диалог е изключително необходимо и е в интерес на обикновените жители от арменски произход. Тяхната сигурност, човешки права, както и техните културни, религиозни или езикови права са гарантирани от правителството на Азербайджан в съответствие с неговата конституция и съответните международни задължения. Азербайджан е най-заинтересованата страна в диалога за окончателно финализиране на реинтеграционния процес, заключава съобщението на азерското посолство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"