Как амбиентното изчисление може да промени живота ни?

Как амбиентното изчисление може да промени живота ни?

Амбиентните изчисления са едни от най-новите технологични и модерни понятия в Силиконовата долина. Отнасят се до технологии, които позволяват на хората да използват компютър, без да осъзнават, че го правят.

През последните няколко години технологичните компании настояват за задълбочаване интеграцията на изчислителните платформи в нашето ежедневие. Една от техните цели е да асимилират компютрите около нас до такава степен, че да не забелязваме, че изобщо ги използваме.

Тези технологии извършват изчисления без директна команда. Те са предназначени да бъдат толкова интегрирани в заобикалящата среда, че да не ги забелязваме. Те значително се различават от смартфоните и смарт часовниците, които трябва активно да проверяваме, за да използваме.

Повечето изчислителни системи разчитат на активния принос на хората. Например, ако искаме да търсим филми от телефона си, трябва да напишем името на филма в полето за търсене на Google. Ако искаме да направим дома си малко по-хладен, можем ръчно да настроим климатика на желаната температура с дистанционно или мобилно приложение.

Целта на амбиентните технологии е да се премахне тази зависимост на компютъра от човека. Вместо активно да настройваме или взаимодействаме с устройствата, трябва да взаимодействаме със заобикалящата ни среда и устройствата ще отговорят на тези действия. Например, с интелигентен термостат, устройството преценява стаята и взаимодействията ни с нея, за да регулира температурата според нуждите.

Амбиентните изчисления използват различни технологии, включително проследяване на движението, разпознаване на реч, жестове и изкуствен интелект за постигане на тази цел.

Умните високоговорители и личните гласови асистенти, които милиони хора имат в домовете си, са най-разпространеният пример за амбиентни изчислителни устройства. Не участваме активно в действията на Alexa или Google Assistant по начина, по който го правим с другите ни устройства.

За много хора командата, отправена към интелигентен асистент да включи светлините, да чете заглавията на днешните новини или да пусне песен е нормална част от ежедневието. Много домакинства също така имат светлинни сензори, които засичат движение. Щом някой влезе в дома, светлините на хола се включват.

Вероятно сте чували за „Интернет на нещата“ (IoT). Отнася се до мрежата между обекти, която им позволява да прехвърлят данни един на друг. Например, ако имаме умни уреди, можем да използваме свързан смартфон или гласов асистент, за да ги включим и да персонализираме техните настройки. Умен хладилник би могъл да ни каже каква температура е във всяко отделение, както и оптималното място за съхранение на определена храна.

Samsung са лидер в областта на интелигентните технологии и наричат своята смарт операционна система „Проект амбиция“. Google също има желание да влезе в амбиентното изчислително пространство. Вероятно е компанията да разшири хардуерната си линия, за да включи още устройства, които да допълват текущия масив от интегрирани услуги.