Digital Yuan - кой ще му устои?

Digital Yuan - кой ще му устои?

Наскоро YuanPay Group публикува изследователския си доклад за Digital Yuan, цифровата валута на Централната банка на Китай (CBDC). Digital Yuan е най-новото допълнение към глобалното портфолио от цифрови валути. Това е първата по рода си валута, която е изцяло подкрепена и спонсорирана от голяма държава и инвеститорите са особено привлечени от стабилността ѝ.

Независима изследователска група е интервюирала над 7650 инвеститори във Великобритания и Ирландия и е установила, че над 92% са обмисляли да инвестират в Digital Yuan, а 76% вече са инвестирали или се готвят да инвестират в рамките на следващите две седмици.

С официалната подкрепа на правителството има малък риск за загуби, дори при настоящите пазарни условия и са идеални нискорискови инвестиции. Основните борсови индекси спадат и много от нас се обръщат към Digital Yuan, за да получат безпрецедентна възвръщаемост. Това е шансът ни да инвестираме по-рано и да не пропуснем още една подобна на биткойн възможност“, коментира в интервю старши търговец на хедж фондове, който е пожелал анонимност.

Наистина е невъзможно да устоим на тази възможност за инвестиция. Това е първата цифрова валута, подкрепена от голяма държава. Китай произвежда нов милиардер всяка седмица със своите нажежени пазари. Техният капитал също така е много ликвиден“, казва Майкъл Джулс, известен търговец и рисков играч на пазара.

Освен всичко друго Digital Yuan може да предостави решение на дългогодишния проблем с дълга в Китай. В момента страната има 2,4 трилиона юана (341 милиарда долара) официално признат дълг, поради незаконната, но популярна практика за получаване на множество заеми. Широкото приемане в китайската икономика на цифровия юан би повишило още стойността му.

Използвайки интелигентни договори, предоставени от валутата Digital Yuan, правителството на Китай ще може да проследява активите и пасивите и да гарантира, че множество заеми не се вземат за едно и също обезпечение“, казва старши изследовател на блокчейн.

Циркулацията на валутата се контролира от държавата, всяка търговия може да се извършва само чрез оторизирани брокери.

Много инвеститори търсят акции с висока възвръщаемост след неотдавнашната катастрофа, свързана с пандемията, и това може да окаже възможността, която чакат мнозина. Digital Yuan може не само да реши дългогодишните проблеми на Китай, но и да позволи на много хора от средната класа да се придвижат по финансовата стълбица чрез сигурна инвестиционна стратегия.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"