В понеделник, нашият скъп министър-председател, заедно със своите коалиционни партньори и с министерските си велможи, решиха да представят на общественото внимание новите социално-икономически мерки. Тези мерки са на стойност 1162,9 милиарда лева. Източникът на разходите е националния бюджет, като социалните мерки са в размер 731,5 милиона лева, а икономическите – 431,4 милиона лева.

Според премиера, „Целта е да се минимизират щетите, които следват от пандемията в голяма част от секторите“. Тези мерки засягат и нашите пенсионери, които ние в Кантора „Три уши 3“ обичаме и по човешки, и по служебни съображения и причини.

И така, на своето заседание, състояло се на 28 юли 2020 година, Министерският съвет взе решение, да бъде изплатена добавка в размер от петдесет (50) лева към пенсиите за месец август. Изплащането на добавка в същия размер е обещано и за месеците септември и октомври.

Предвидено е тази добавка от 50 лева да се изплати на всички пенсионери, независимо от размера на пенсиите им.

Следователно, през месец август, добавка от 50 лева към пенсиите си, ще получат 2 120 867 пенсионера.

За изплащането на добавките за месец август правителството ще отпусне допълнително малко над сто и шест милиона лева (по-точно – 106043350 лева) по бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Както съобщават от пресцентъра на Министерския съвет, „средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.“.

В тази ситуация, пенсионерите би трябвало да кажат по едно голямо човешко „благодаря“ и на Министър-председателя, и на протестиращите под прозорците му. Първият на бърза ръка лансира новите мерки и свързаното с тях харчене, а вторите имат голям принос за това, ръководството на държавата така да развърже кесията. Така де, при такова стълпотворение на улиците, първата мисъл на властта е как да си купи малко спокойствие. Друг е въпросът, дали парите ще свършат работа, но тук не се ангажирам с прогноза…

Всъщност, тези петдесет лева са единственото нещо, което може да получи еднозначен коментар от целия пакет „социално-икономически мерки“. Коментарът не би трябвало нито да е злобен, нито да е ироничен – парите ще свършат работа на пенсионерите. Още от сега могат да си купят за през месец октомври по една кутия хирургически маски. Те определено са и най-удобни, и най-подходящи за целта. Вместо да се мъчат с шити от Бог знае кого произведения на изкуството, от които постоянно им клепват ушите, пенсионерите могат да си позволят лукса да си купят „мерцедеса на маските“, класиката в жанра.

Това не е шега. Скъпи пенсионери, поне веднъж се поглезете и си позволете нещо „по-така“. И е по-приятно, и е в интерес на Вашето здраве. А за разлика от осигурителните власти, ние Ви обичаме и искаме да сте „стипендианти“ на НОИ, колкото се може по-дълго време.

Така че, заложете на провереното качество, а не да си разменяме преправени вицове за стари реклами.

Шегата на страна – както вървят нещата, през октомври ще ни съобщят за нов „пик“ на корона–напастта, току виж пак подкарали децата към къщята да се учат дистанционно, а по-възрастните – към домашните им офиси, както беше през март – април. И тогава маските ще си дотрябват определено.

За всичкият останал бюджет на мерките, в момента не може да се каже нищо – нито добро, нито лошо. Защото освен размера на парите, които ще се похарчат, добре е да научим и как точно ще се харчат.

А точно там подробностите и тънкостите са невъобразимо много. Да си спомним прословутата мярка „60/40“, която доведе работодателите до тих вой. Тя до такава степен не работеше, че чак не успяха да похарчат предвидените за целта средства. По-късно, поправиха в някаква степен нещата, ама минаха повече от три месеца в шеги и закачки.

Така че, на пенсионерите – честито! Пазете си ги тези пари, ще Ви дотрябват на есен. Иначе, пожелавам на всички да се пазят и да обръщат внимание на здравето си – не само на членовете на рисковите групи, а и на по-младите.

Пък и да не забравяме, че освен коронавируса има и други болести …